وبلاگی برای علاقه مندان نجوم
تبلیغات
<-Text3->
تاریخ : جمعه 22 آبان 1394
نویسنده : مهدی

 بیگ بنگ: در این ویدئو که دوبله شده است، میچیو کاکو فیزیکدان برجسته در خصوص سفری فراتر از نور صحبت می کند،وی با میگوئل آلکوبیر فیزیکدان مکزیکی که اولین بار در سال۱۹۹۴ پیشنهاد ساخت ماشین وارپ  ( Warp drive  ) را  داده بود گفتگو می کند.

 

Alcubierre-warp-drive

در « پیشرانش پیچش فضا- زمان» به جای آنکه یک سفینه فضایی را در فضا زمان به حرکت در آوریم، موج ویژه ای را در بستر خود فضا- زمان ایجاد می کنیم که همراه خود سفینه فضایی را با آنچنان سرعتی به پیش می راند که حتی می تواند آن را به سرعت های فرانوری هم برساند. این فضاپیما توپولوژی فضا را تغییر نمی دهد و به ابرفضا وارد نمی شود،نحوه کار بدین شکل است که فضای مقابل را منقبض و فضای پشت را گسترش داده از هم باز می کند و با موج فضا-زمان به پیش می رود که اصلاحا به آن ماشین وارپ می گویند.

مشاهده ویدئو


آلکوبیر با استفاده از معادلات اینشتین در نسبیت عام نشان داد که با ایجاد موج ویژه ای در ساختار فضا- زمان می توان یک سفینه فضایی را همانند یک موج سوار کیهانی ، سوار موج مزبور کرد و آن را حتی به سرعت های فرانوری رساند. بدین ترتیب این موج سوار کیهانی عملا در حوزه ای حباب مانند از فضا- زمان موسوم به « حباب پیچشی » قرار گرفته و این حباب فضا- زمانی به واسطه انبساط فضا- زمان در پشت حباب و انقباض آن در جلوی حباب با سرعت فوق العاده زیادی به سوی جلو رانده می شود و به همراه خود، سفینه فضایی را نیز به جلو می راند.

البته در این مورد هم نسبیت خاص زیر سوال نمی رود؛ چرا که به جای آنکه سفینه را در فضا حرکت دهیم، این خود موج فضا- زمانی است که به جلو می رود و به همراه خود سفینه فضایی را نیز به جلو می راند. البته ایده ساز و کار پیشرانش آلکوبیر تا مرحله عملی شدن هنوز راه طولانی در پیش دارد.

منبع:http://bigbangpage.com/?p=16596

 

 
 
  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : یک شنبه 17 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     

     

    Milky-Way-Photo

     

     

    ستاره شناسان دانشگاه رور-بوخوم آلمان پس از ۵ سال تلاش موفق به ثبت بزرگترین تصویر ثبت شده از کهکشان راه شیری شدند.این عکس به تنهایی ۴۶ میلیارد پیکسل دارد و از ۲۶۸ نمای مختلف از کهکشان راه شیری شامل خورشید و زمین تشکیل شده است. این تصاویر در صحرای آتاکاما شیلی که یکی از خشک‌ترین بیابان‌های دنیا در آمریکای جنوبی ثبت شده است.

     

    این تصویر ۴۶ میلیارد پیکسلی آن چنان بزرگ است که تنها می توان آن را به صورت بخش بخش نمایش داد، مانند تصویر بالا که از سامانه ستاره ای اتا شاه تخته، در صورت فلکی شاه تخته گرفته شده است.

    زمانی که ستاره شناسان تمامی اجزای این تصویر را در حالت کامل کنار هم قرار دادند، با طیف وسیعی از اجسام آسمانی در کهشکان ما مواجه شدند که تا پیش از این دیده نشده بودند. در حقیقت ۵۰ هزار جسم درخشان جدید آن چنان جدید هستند، که با وجود پیش‌بینی محققان مبنی بر ستاره بودن، هنوز ماهیت دقیق آنها مشخص نشده است. ممکن است برخی از این اجسام در واقع سامانه‌های ستاره کلی باشند. یکی از مهم‌ترین اهداف این تیم برای ثبت این تصویر، نحوه تغییر ستاره‌ها در آسمان بوده است. برای مثال، ستاره‌ها که سیاره‌هایی به دور آنها می‌چرخند یا سامانه‌های ستاره‌ای که دارای ستاره های مختلف هستند، حین حضور در بخش‌های مختلف مدار، درخشان تر یا تیره‌تر می‌شوند.

    دانشگاه رور-بوخوم آلمان ابزار خاصی را طراحی کرده است که به علاقه‌مندان امکان می دهد تمامی بخش‌های این تصویر را تماشا کنند.

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : شنبه 16 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     بیگ بنگ: همگی ما دوست داریم که یک نفر از آینده شمارۀ بلیط برندۀ لاتاری فردا را برایمان ارسال کند. اگرچه این فکر و سفر در زمان تا حدی رویایی به نظر میرسد، اما پروفسور لوک بوچر (Luke Butcher) فیزیکدان دانشگاه کمبریج معتقد است که از نظر تئوری این امر میتواند امکان پذیر باشد.

     

    کرم چاله‌ها در فیزیک یک پل فرضی فضا زمانی هستند که دو فضازمان جدا از هم را به یکدیگر پیوند می‌دهند. دکتر پوچر معتقد است، چنانچه بتوان یک کرم چالۀ باریک را برای مدت زمان کافی باز نگه داشت، انسان میتواند از طریق پالس های نوری پیام های خود را در فضا زمان ارسال کند.

    کرم چاله‌ها در فیزیک یک پل فرضی فضا زمانی هستند که دو فضازمان جدا از هم را به یکدیگر پیوند می‌دهند. دکتر پوچر معتقد است، چنانچه بتوان یک کرم چالۀ باریک را برای مدت زمان کافی باز نگه داشت، انسان میتواند از طریق پالس های نوری پیام های خود را در فضا زمان ارسال کند.

     به گزارش بیگ بنگ، او مدعی است که چنانچه یک کرم چالۀ باریک (Wormhole ) بتواند برای مدت زمان کافی باز باقی بماند انسان میتواند از طریق پالس های نوری پیغام خود را در زمان ارسال کنند. به نظر میرسد که این نظریه یک داستان علمی تخیلی باشد، اما نظریه ی کرم چاله ها اولین بار توسط محاسبات آلبرت اینشتین مطرح شده است. کرم چاله هاتونل هایی فرضی از بافت فضا _زمان هستند که میتوانند میانبرهایی برای سفرهای طولانی مدت درون جهان را ایجاد کنند. مشکل این نظریه آن است که اگر کرم چاله ها وجود داشته باشند، نمیتوانند برای مدت زمان زیادی باز و پایدار باقی بمانند تا انسان یا حتی ذره ی نوری بتواند از آنها عبور کنند. اما یک مطالعه ی جدید در دانشگاه کمبریج اظهار داشته است که بعضی از کرم چاله ها میتوانند برای مدت زمان کافی، پایدار بمانند تا پیام را به زمان گذشته یا آینده ارسال کنند.

    پل کیهانی اینشتین- روزن که اصطلاحا کرمچاله هم نامیده می شود ،کرمچاله، مسیر میان بر کیهانی است که دو نقطه دور دست در پهنه فضا- زمان را به همدیگر متصل می کند.

    پل کیهانی اینشتین- روزن که اصطلاحا کرمچاله هم نامیده می شود ،کرمچاله، مسیر میان بر کیهانی است که دو نقطه دور دست در پهنه فضا- زمان را به همدیگر متصل می کند.

    در سال ۱۹۸۸ فیزیکدانی به نام کیپ ثورن (Kip Thorne)  از انستیتوی صنعتی کالیفرنیا اظهار داشت که کرم چاله ها را میتوان با استفاده از انرژی منفی ای تحت عنوان انرژی کازیمیر (Casimir energy) باز نگه داشت. مطابق با فیزیک مدرن، خلا مملوء از امواج الکترومغناطیسیِ در حال نوسان با طول موج های متفاوت است که انرژی عظیمی را تولید میکنند که معمولا برای بشر قابل رویت نیست. بین دو صفحه ی موازی در فضا، برخی از امواج انرژی ممکن است بیش از اندازه بزرگ باشند و برای ایجاد انرژِی منفی مناسب نباشند.

    مقاله ی اخیر پروفسور لوک بوچر بر پایه ی این نظریه است که اگر کرم چاله ها بسیار طولانی تر از ضخامتشان باشند مقدار انرژِی منفی ای که بطور طبیعی درونشان وجود دارد، میتواند در حدی باشد که به آنها این اجازه دهد بیشتر از حد طبیعی شان پایدار بمانند. از آنجاییکه انتهای هر کرمچاله میتواند در هر نقطه ای از زمان باشد، در صورت اثبات تئوری پروفسور بوچر ، یک پیام میتواند در هر نقطه ای از فضا – زمان ارسال شود. تمامی این بحث ها در حد تئوری است، اما امکانش میتواند بسیار جذاب باشد …

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : شنبه 16 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     

    رویای سفر کردن در زمان، به گذشته و آینده، شاید به قدمت تصور و خیال انسان باشد. زمانی که اچ.جی. ولز، رمان «ماشین زمان» را در سال ۱۸۹۵ منتشر کرد، آن را رمان علمی نامید چرا که هیچ کس نمی‌دانست سفر زمان امکان دارد یا خیر!
    تنها ۱۰ سال بعد، آلبرت انیشتین نظریه چهارم نسبیت خصوصی‌اش را ارائه کرد و بخشی از این پرسش با شگفتی و حیرت بسیار پاسخ داده شد: پاسخ مثبت بود.
    یکی از پیش‌بینی‌های انیشتین که امروزه با آزمایش‌های بی‌شمار بررسی و معلوم شده است، با مثالی از دوقلوها به بهترین شکل روشن می‌شود. یکی از دوقلوها در خانه می‌ماند، در حالی که دیگری با سرعتی نزدیک به سرعت نور به مدت ۱۰ سال به فضا سفر می‌کند. زمانی که مسافر بازمی‌گردد، دیگری در خانه وی را ۱۰ سال مسن‌تر می‌یابد، در حالی که خودش کاملا پیر شده است. در واقع مسافر فضا ۱۰ سال به درون آینده جهش زده است.
    بعد از اینکه این مقاله رو مطالعه کردید نظرتون راجع به سفر در زمان چیه؟ به گذشته می تونیم سفر کنیم یا به آینده؟

    «پارادوکس زمانی» نسبیت خصوصی است و گرچه موقعی که سرعت‌های بی‌نهایت مورد بحث است قابل توجه‌ترین مساله به‌شمار می‌رود، همواره در اطراف ما روی می‌دهد. همچنان که ما نسبت به یکدیگر جابه‌جا شده و حرکت می‌کنیم، همگی در حال سفر کردن به آینده هستیم؛ اما با سرعت و آهنگ‌های متفاوت. اختلاف‌های این درجات و سرعت‌ها بسیار کوچکند، اما واقعی هستند. سفر زمان به آینده، اجتناب‌ناپذیر است و پیامد ساختار عالم و جهان کیهان محسوب می‌شود.

    تا چند دهه پیش، این موضوع به داستان‌های علمی‌ تخیلی سپرده می‌شد. در حقیقت، پرس و جویی از نخستین نویسنده داستان‌های علمی ‌تخیلی، آغاز نخستین تحقیق و مطالعه جدی و مداوم در این زمینه را دامن زد. در سال ۱۹۸۵ کارل ساگان، اخترشناس روی داستان خود با عنوان «برخورد» کار می‌کرد. قهرمان زن این کتاب به چند وسیله برای عبور و مرور سریع بین ستاره‌ای نیاز داشت و چون ساگان درگیر قوانین فیزیک می‌شد، از دوستش تورن که یک فیزیکدان نظری بود درخواست مشورت و راهنمایی کرد. وی نیز استفاده از یک کرم چاله را توصیه کرد؛ یعنی همان میانبر تونل مانند در میان فضا و زمان پیش‌بینی شده توسط اینشتین را که در بین هواداران داستان‌های علمی‌ تخیلی مشهور است. ساگان هم از روی وظیفه‌شناسی این پیشنهاد را در کتابش به کار برد.
    در همان سال تورن مشخص کرد اگر شما (همانند مساله دوقلوها) در مواجهه با دو دهانه یک کرم چاله، یک دهانه را ثابت نگاه دارید و دیگری با سرعتی نزدیک به سرعت نور حرکت کند و سپس به مجاورت دهانه ثابت شده بازگردد، در این صورت می‌توانید یک ماشین زمان خلق کنید. اگر این دهانه رونده بر حسب اندازه‌گیری دهانه ثابت ۱۰ سالی در حرکت بوده است، پس تورن می‌تواند به داخل دهانه سفر کننده پریده و از دهانه ثابت بیرون آید در حالی که ۱۰ سال به سمت گذشته رفته است.

    فیزیکدانان درخصوص موضوع سفر زمان با بیقراری و ملاحظه آن در ردیف داستان‌های علمی‌ تخیلی برخورد کرده بودند، اما کار تورن، مجوزی برای جدی گرفتن آن شد و به یکباره سیلی از مقالات که بسیاری از آنها در ژورنال‌های معتبر چاپ می‌شدند رو شد. تا اواسط دهه ۹۰ دست کم ده‌ها ایده درباره روش‌های دیگر برای رفتار با بعد چهارم مثل بازی اریگامی ‌به وجود آمدند.
    Time travel
    تمام‌ این تفکرات قطعا نظری و در حد تئوری بودند. یک دلیلش این بود که در بیشتر موارد، طرح‌ها و نقشه‌ها نیازمند نوعی ضد جاذبه موسوم به انرژی منفی برای پایدار کردن قالب قابل کنترل فضا و زمان بود. انرژی منفی برای تولید در کمیت‌های لازم اگر ناممکن نباشد، دشوار است و هنوز این ایده سفر زمان توجهی جدی می‌طلبید. البته همه این توجهات از سر اشتیاق و علاقه‌مندی نبود. نکته اصلی و مورد بحث، مساله «تناقض پدربزرگ» بود: اگر من در زمان به عقب سفر می‌کردم و مثلا پدربزرگم را می‌کشتم، نمی‌توانستم متولد شده باشم. اما اگر متولد نشده بودم، برای سفر به گذشته و کشتن پدربزرگم نمی‌توانستم زنده بمانم. ایگور نویکوف فیزیکدان روسی و مامور تحقیق مشتاق موضوع سفر زمان اظهار کرده است که این تناقض کاربردی ندارد چون مساله فضا زمان احتمالا قائم به ذات است یعنی ممکن است من قادر به سفر بازگشت در زمان باشم و هر جور هست به گذشته‌ای که از قبل بخشی از آن بودم متصل شوم، ولی قادر به کشتن پدربزرگم نخواهم بود، چرا که من قبلا او را نکشته بودم. این فیزیکدان نظر جالبی درباره دیگر معمای سفر زمان نیز دارد: تناقض خود راه انداز. فرض کنید من به سال ۲۰۱۴ سفرمی‌کنم و طرحی برای یک موتور خودرو با خروجی اگزوز صفر پیدا می‌کنم و با این طرح به سال ۲۰۱۳ بازمی‌گردم وامتیازش را ثبت می‌کنم. فرض بگیرید که این حق امتیاز جلوتر به طرحی که من در ۲۰۱۴ پیدا کردم توسعه یافته می‌شود. حال سوال بدیهی این است: چه کسی موتور با خروجی صفر را اختراع کرده است؟ جواب این است که هیچ کس آن را ابداع نکرده. اگر بخواهیم درست جواب دهیم، این طرح بدون اغراق و کاملا تحت‌اللفظی از هیچ به‌وجود آمده است، با اجازه و به لطف یک ماشین زمان و (شاید) مجموعه‌ای از قوانین هنوز نانوشته مالکیت فکری.

    برخی فیزیکدانان با استناد به تفسیر جهان‌های بسیار مکانیک ذره، اعتقاد دارند که سفر زمان نیازمند سفر به جهانی دیگر و موازی خواهد بود. به‌وسیله یک ماشین زمان، من از این جهان اسباب‌کشی کرده و در جهانی دیگر سکونت می‌کنم. این ایده چند مفهوم ضمنی جالب توجه دارد. مثلا بعضی فیزیکدانان اعتقاد دارند یک دلیل برای این که ما هیچ تمدنی خارج از عالم خاکی پیدا نکرده‌ایم ممکن است این باشد که آنها با استفاده از ماشین‌های زمان این جهان را ‌ترک کرده‌اند و‌ ترجیح داده‌اند در آن یکی جهان زندگی کنند. جدا از پرسش‌های فلسفی و متافیزیکی، دقیقا این مفهوم سفر زمان چقدر واقعگرایانه است؟ هر یک از طرح‌های کلی برای ساختن یک ماشین زمان، منطقه یا فضایی را خلق می‌کند که سفر زمان در آن امکان دارد و آن را از منطقه یا فضایی که در آن سفر زمان امکان‌پذیر نیست جدا می‌سازد. مرز میان این مناطق کرانه تاریخ نگاری تا اندازه‌ای یک راز باقی مانده است، چرا که طبیعت و ذات آن به مشخصه‌های فضا زمان در کوچک‌ترین مقیاس ممکن بستگی دارد. ما در بهترین حالت فهم مبهمی‌ از این مقیاس‌ها داریم و تا زمانی که نظریه کاملی از نیروی ثقل ذره را توسعه نداده‌ایم، درکی واقعی از آن نخواهیم داشت. بیش از ۲ دهه پس از طرح پر سروصدای تورن، ما هنوز نمی‌دانیم سفر زمان امکان‌پذیر است یا خیر؛ اما یک چیز مشخص است: حتی به عنوان یک ایده، سفر زمان هرچیزی هست بجز یک کار یا ایده ملال‌آور.

    *راههای پیشنهاد شده برای سفر در زمان

    سرعت بالاتر از نور :

    براساس نظریه ی نسبیت، با افزایش سرعت یک جسم، زمان برای آن جسم کندتر میگذرد. اگر با سرعت نور باقطار حرکت کنیم زمان خیلی دیر تر می گذرد مثل این است که داریم دور سیاه چاله ای بزرگ میچرخیم وبا این کار زمان بسیار دیر تر می گذرد و اگر باسرعت نور یک هفته حرکت کنیم به ۱۰۰ سال بعد می رویم ((البته این فرضیه ی استیون هاوکینگ است))
    3
    کرمچاله :

    کرمچاله ها پدیدههایی نظری هستند که بین دو نقطه از فضازمان اتصال ایجاد میکنند. برخی معتقد اند که اگر بتوان کرمچاله ای یافت و در آن وارد شد و به سوی دیگر آن رفت، قادر خواهیم بود تا به مکان و یا زمان دیگری سفر کنیم. کرمچاله ها تاکنون به صورت تجربی مشاهده نشدهاند. همچنین بسیار ناپایدارند و تقریبا بلافاصله پس از تشکیل فرومیریزند و از بین میروند در نتیجه امکان ورد به آن غیرممکن به نظر میرسد.((علت ان هم فید بک است )).

    تئوری کورت گودل :

    کورت گودل در ۱۹۴۴ میلادی، توضیحی از جهان یافت که در معادلات گرانشی اینشتین صدق می‌کند و از نظر تئوریک می‌توان در آن به عقب برگشت. تمام استدلال‌هایی که برای رد الگوی گودل، چه بر پایه ریاضیات و چه بر پایه فلسفه، بیان شده است شکست خورده‌اند.

    تناقض سفر در زمان :

    یکی از سوالهایی که همیشه درباره ی امکان سفر در زمان مطرح بوده است این بوده که اگر کسی به گذشته سفر کند و یکی از عاملهای وجود خودش را از بین ببرد (برای مثال پدرش را) در آن صورت او دیگر وجود نخواهد داشت تا به گذشته برود و آن کار را انجام دهد. این تناقض ممکن است نشانه ی امکان نداشتن سفر در زمان باشد. با این وجود راه حل هایی برای این مسئله بیان شده است.

    *راه حلهای ارائه شده برای حل تناقض سفر در زمان

    جهانهای موازی :

    برخی برای حل تناقض سفر در زمان اعتقاد دارند که هر تغییر فرد در گذشته بر وضعیت او و زمانی که از آن می آید تاثیری نخواهد گذاشت بلکه با تغییر گذشته جهانی موازی با جهانی که فرد در آن است به وجود می آید.

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : شنبه 16 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     بیگ بنگ:سردترین جای کیهان کجاست؟ ستاره شناسان با استفاده از تلسکوپ رادیویی آلما ( ALMA)  سردترین جای جهان را شناسایی کرده اند. این منطقه درسحابی بومرنگ” در ۵،۰۰۰ سال نوری از ما و در صورت فلکی قنطورس قرار دارد، این ناحیه سرد دمایی برابر منفی ۴۵۸ درجه فارنهایت (۲۷۲٫۲- سانتی گراد) دارد. نام علمی آن ۳۰۷۴۵۴۷ PGC است و به عنوان جالب‌ترین سحابی کهکشانی شناخته شده است و سردترین ناحیه کیهان را بنام خود کرده است.

    boomerang

    به گزارش ایرنا، تلسکوپ مرکب «آتاکاما» که از دقت بسیار بالایی برخوردار است تصاویر جدیدی از سحابی بومرنگ را در اختیار دانشمندان قرار داده است تا بیشتر با ویژگی های بخش های مختلف یخ زده این سحابی آشنا شوند و شکل واقعی آن را مشخص کنند. «راگوندرا ساهای» مدیر این تحقیقات جدید می گوید: این شئی بسیار سرد به شدت پیچیده است با این حال با استفاده از تلسکوپ آتاکاما به جزییات بیشتری از این سحابی دست خواهیم یافت.

    شکل سحابی بومرنگ بسیار شبیه به یک پاپیون کج است که یک طرف آن بزرگتر از طرف دیگر است و به همین علت ستاره شناسان نام سحابی بومرنگ را برای آن انتخاب کرده اند با این حال مطالعه این سحابی با تلسکوپ آتاکاما نشان می دهد که این شکل احتمالا ناشی از خطای دید است. به گفته ساهای، آنچه در تلسکوپ های اپتیکی شبیه به یک پاپیون نامتقارن به نظر می رسد در واقع یک ساختار بسیار گسترده تر است که به سرعت در حال گسترش در فضا است.

    بومرنگ در واقع شامل یک سحابی پیش سیاره ای، یک ستاره که در پایان عمر خود است و انتشار گازهای این ستاره است که به سرعت در حال پخش شدن در فضا و سرد شدن است.دانشمندان می گویند: این فرایند سرد شدن بسیار شبیه فرایند کارکرد یخچال ها است، با پخش شدن گاز از موتور یخچال فرایند سرد شدن محیط به سرعت صورت می گیرد.

    نتیجه این فرایند ایجاد دمایی معادل یک درجه کلوین معادل منفی ۴۵۸ درجه فارنهایت است و این موضوع موجب شده است که سحابی بومرنگ سردترین شئی کل کیهان شناخته شود.

    Read More : https://public.nrao.edu/news/pressreleases/alma-reveals-coldest-place-in-the-universe

     

     

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : چهار شنبه 13 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     بیگ بنگ: یک مطالعه جدید بر پایه اصل هولوگرافی پیشنهاد می کند که کاهش آنتروپی در سیاهچاله ها، به این معنی است که زمان ترمودینامیکی در نزدیکی سیاهچاله ها می تواند به عقب برگردد!

     

    تصویری هنری از سیاهچاله

    تصویری هنری از سیاهچاله

    به گزارش بیگ بنگ، زمان در تعریف ترمودینامیکی اش، همیشه به جلو حرکت نمی کند، اما حداقل نه در سیاهچاله ها، تحقیق اخیر که در فیزیکال ریویو لترز منتشر شده، ممکن است مفهوم و ناحیه ای جدید در قانون نسبیت عام کشف کرده باشد که هندسه سیاهچاله ها را تحت عنوان منحنی صفحات هولوگرافی توصیف می کند. در این تحقیق، رافائل بوسو، استاد دانشگاه کالیفرنیا، برکلی و آزمایشگاه ملی لارنس برکلی و نتا انگلهارت دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه کالیفرنیا، تعریف دیگری از افق رویداد سیاهچاله ها را بسط داده اند، نقطه ای بدون بازگشت که یک سیاهچاله را از ناظر آن جدا می کند.

    استیون هاوکینگ در سال ۱۹۷۴ پیشنهاد داد که با توجه به اثرات کوانتومی پیرامون افق رویداد سیاهچاله ها، آنها به آرامی تبخیر شده و نهایتا تمام اطلاعات مربوط به آنها توسط گرانش شدید به داخل کشیده می شوند. تخریب آشکار این اطلاعات، مشکلی برای برخی اصول خاص فیزیک کوانتوم می باشد که بیان می دارند اطلاعات مربوط به یک سیستم نمی تواند برای همیشه نابود شود. جهت حل این پارادوکس، دانشمندان در دهه ۱۹۹۰، مفهومی به نام اصل هولوگرافی را توسعه دادند که بیان می دارد اطلاعات در واقع خود را به صورت بخشی از نوسانات سطح افق رویداد حفظ می کنند.

    طبق این اصل، حقیقت وجود سیاهچاله ها در فضای ۳ بعدی، بر روی یک سطح ۲ بعدی رونویسی شده است! درست مثل تصاویر تخت هولوگرافیک که توهم تصاویر ۳ بعدی را ایجاد می کنند. بوسو و انگلهارت در گزارش خود قانون جدیدی را شرح دادند که جهت و سوی توسعه و افزایش صفحات هولوگرافیک را نشان می دهد. دو نوع صفحه هولوگرافی وجود دارد: صفحه هولوگرافی آینده و صفحه هولوگرافی گذشته. که این دو صفحه هر کدام به یک حوزه گرانشی متفاوت مرتبط می باشند.

    تصویری هنری از سیاهچاله

    تصویری هنری از سیاهچاله

    انگلهارت بیان می دارد که یک صفحه هولوگرافی، به مفهوم یک مرز محلی برای نواحی گرانشی قوی است. صفحه هولوگرافی آینده، مربوط به نواحی گرانشی است که مواد را به سمت یکدیگر فشرده می کند و صفحه هولوگرافی گذشته مربوط به نواحی گرانشی است که مواد را از هم جدا و به سمت خارج گسترده می کند. به این معنا که جهت زمان در صفحه های مختلف، متفاوت می باشد. برای مثال، جهان ما، یک صفحه هولوگرافی گذشته است، بنابراین ما به صورت پیش فرض، زمان ترمودینامیکی را رو به جلو فرض می کنیم. اما در سوی دیگر، در صفحه هولوگرافی آینده، زمان به عقب باز می گردد.

    چنانچه انگلهارت بیان می دارد، سیاهچاله ها نواحی گرانشی دارند که مواد را به سمت یکدیگر هل داده، آنها را به شدت فشرده کرده تا جایی که به نقطه ای با چگالی بی نهایت برسند و به این ترتیب یک صفحه هولوگرافی گذشته را ایجاد می کنند، بنابراین در داخل تاریکی مطلق سیاهچاله ها، زمان به عقب باز می گردد. افق رویداد با توجه به زمان سپری شده بی نهایت تعریف می شود، در نتیجه کل سرنوشت جهان را در بر دارد! در نسبیت عام، افق رویداد سیاهچاله توسط هیچ ناظر فیزیکی در زمان محدود قابل مشاهده نیست و هیچ درکی هم وجود ندارد که سیاهچاله در بردارنده اطلاعات درباره آینده بی نهایت باشد.

    مدل استاندارد فیزیک یک چارچوب نظری است که برهمکنش های ذرات زیر اتمی را پیش بینی می کند. این مدل، عملکرد اجزای پدیده های کوانتومی، از جمله کوارک ها و لپتون ها را توصیف می کند ولی این که زمان می تواند به جلو یا عقب برود، در تضاد با نسبیت عام اینشتین است. اما این تئوری صفحات هولوگرافی، راهی برای پر کردن این شکاف را ارائه می دهد. انگلهارت بیان می دارد که این تئوری و قانون جدید ما در غیاب تاثیرات کوانتومی است و ما امیدواریم در آینده یک قانون و ناحیه کلی را تعریف و اثبات کنیم که به طور کلی در برگیرنده تاثیرات خاص کوانتومی باشد.

    ترجمه: آرش همایون فرد / سایت علمی بیگ بنگ

    منابع: csmonitor.com , phys.org

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : دو شنبه 11 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     

    بیگ بنگ: محققان ناسا در ایستگاه فضایی بین‌المللی باکتری‌هایی یافته‌اند که به صورت بالقوه می‌توانند هم برای فضانوردان و هم برای تجهیزات فضایی مضر باشند.

     

    station20151028-16پژوهش جدید ناسا به رهبری آزمایشگاه پیشرانش جت در کالیفرنیا بر موضوع مقابله با میکروب‌های فضایی تمرکز داشته و با استفاده از تکنیک‌های تجزیه و تحلیل مولکولی، فناوری توالی دی‌ان‌ای را برای شناسایی هرچه سریعتر و دقیقتر جامعه میکروبی بکار گرفته است. محققان به بررسی نمونه‌هایی از کیسه‌ غبار جاروبرقی و فیلترهای هوا در ایستگاه فضایی پرداختند. نمونه‌های میکروارگانیسم جمع‌آوری شده توسط دانشمندان رنگ‌آمیزی شدند که به آنها اجازه تعیین زنده و یا مرده بودن سلول‌ها و در نتیجه، ارزیابی دقیق تنوع و اندازه جمعیت باکتریایی را داد.

    نتایج بدست آمده با میکروب‌های شناسایی شده از یک اتاق تمیز بر روی زمین مقایسه شدند. محققان دریافتند باکتری‌های پوستی Propionibacterium و Corynebacterium در ایستگاه فضایی فراوان‌تر از اتاق‌های تمیز در زمین هستند. چنین باکتری‌هایی معمولا مضر نیستند اما می‌توانند منجر به تحریک پوست یا التهاب شوند. به گفته ی دانشمندان این باکتری ها حتی در سفرهای طولانی‌ مدت فضایی از جمله سفر به مریخ، می توانند زنده بمانند و مشکلات جسمی بسیاری برای فضانوردان به وجود آورند.

    1-whytheinternخطر باکتری‌ها تنها متوجه فضانوردان نیست، آنها می‌توانند موجودیت ایستگاه فضایی را نیز به خطر اندازند. باکتری‌ها و دیگر میکرواورگانیسم‌ها قادرند با پراکنده شدن در محیط ایستگاه فضایی اشکالات جدی در ساختار آن به وجود آورند. برای نمونه، برخی از این باکتری‌ها می‌توانند با ایجاد خوردگی در قطعات فلزی ایستگاه فضایی، شیشه‌های متصل به آن‌ را در هم شکنند و با قرار گرفتن روی مواد پلیمری ایستگاه، سامانه‌های موجود را مختل کنند.

    باکتری‌ها گروهی از موجودات تک‌سلولی ذره‌بینی هستند. آنها متنوع‌ترین و مهم‌ترین میکرواورگانیسم‌های روی زمین به‌شمار می‌روند. روی بدن انسان و در درون آن میلیاردها باکتری زندگی می‌کنند. تعداد بسیار زیادی از باکتری‌های موجود در بدن نه تنها بی‌زیان هستند، بلکه مثل باکتری‌های فلور روده سودمندند. دانشمندان ناسا اکنون در پی یافتن راهکارهایی برای از بین بردن باکتری‌ها در ایستگاه فضایی بین‌المللی هستند. جزئیات بیشتر این پژوهش در مجله Microbiome منتشر شده است.

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : دو شنبه 11 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     بیگ بنگ: سیاهچاله ناحیه ای از فضا-زمان است که جرم در آن فشرده شده است، اما اگر با یک فضاپیما به داخل سیاهچاله سفر کنید، چه خواهید دید؟ محققی بنام مارکوس وو به دنبال پاسخ این سوال رفته است.

     

    p02qfk4lچیزی در مورد «سیاهچاله ها» وجود دارد که توجه شما را به خود جلب می کند، درست است! گرانش سیاهچاله آن قدر زیاد است که حتی نور نیز نمی تواند از آن فرار کند. اما چیز دیگری هم در مورد آن وجود دارد؛ چیزی که به کمی تامل نیاز دارد. شاید آن مورد همان تاریکی سیاهچاله ها باشد. تاریکیِ مطلق و البته مرموزی که تمرکز شما را به درون خود جذب می کند و حتی شما را کنجکاو می کند تا کمی نزدیک تر بیایید.

    سفر به اعماق سیاهچاله ها سفری یک طرفه است، پس نیازی نیست نگران بلیت برگشت باشید! همین که از «افق رویداد» یعنی همان جایی که نور اجازه گریز ندارد عبور کنید، دیگر راه برگشتی ندارید. به احتمال فراوان، شما مرگی دردناک را تجربه خواهید کرد. اگر تا این جای کار نترسیده اید، بهتر است با هم به سراغ ماجراجویی یک سیاهچاله برویم.

    زمانی که سوخت یک ستاره بزرگ تهی می شود، آن ستاره در خود رمبش می کند و به یک سیاهچاله تبدیل می شود. تنها ستاره هایی می توانند به سیاهچاله تبدیل شوند که جرمی حداقل ۲۵ برابر خورشید داشته باشند. به عبارتی دیگر، از هر هزار ستاره در کهکشان تنها یک ستاره قابلیت تبدیل شدن به سیاهچاله را دارد. کهکشان راه شیری حداقل ۱۰۰ میلیارد ستاره دارد که با یک حساب سرانگشتی متوجه می شویم که ۱۰۰ میلیون سیاهچاله بالقوه در راه شیری وجود دارد.

    اما نباید فراموش کنید که فضا خیلی بزرگ است. حتی اگر شما با سرعت نور هم حرکت کنید، چندین هزار سال طول می کشد تا به نزدیک ترین سیاهچاله برسید. حتی اگر فرض کنیم که شما متخصص سفرهای بین ستاره ای هستید و از طریق «کرمچاله» یا «حرکت مافوق نور» به یکی از همین سیاهچاله ها برسید. چه چیزی خواهید دید؟

    گشتی در سیاهچاله

    کار خاصی نیست. یک سیاهچاله ی تنها کاملا سیاه است! اگر در آن بچرخید، متوجه خواهید شد که کروی است و اصلا شبیه سیاهچاله های مسطح کارتون «رودرانر یا میگ میگ» نیست. اگر هم بچرخد (که احتمالا هم می چرخد، چون هر چیزی در جهان با درجه ای خاص می چرخد)، نتیجه می گیریم که میانه این کره کمی کشیده تر است و با یک کره کامل متفاوت است.

    p02qfk2dبرای اینکه بحث خیلی هم خشک و علمی نشود، به مرکز کهکشان راه شیریِ خودمان می رویم. جایی که یک «سیاهچاله کلان جرم» با اندازه تقریبی چهار میلیون برابر جرم خورشید وجود دارد. گرانش سیاهچاله میزان زیادی گاز و غبار فضایی را به خود جذب کرده است که به صورت یک دیسک حرکتی مارپیچی دارد. همزمان با تحلیل رفتن مواد، دمای حاصل از گرمای اصطکاک تا میلیاردها درجه بالا رفته و تابش زیادی در پی آن تولید می شود. علاوه بر آن، ذرات باردار و انرژی نیز از آن به بیرون جاری می شود.

    این دیسک نمایی زیبا خواهد داشت که البته نمی توان آن را مستقیم از درون سیاهچاله مشاهده کرد، زیرا گازها و غبار فضایی آن را پوشانده است. اما می توانید ببینید که چگونه گرانش سیاه چاله نور اطراف را خم می کند. در واقع سیاهچاله با این کار اثر بصری خود را بر روی مواد اطراف می گذارد و «سایه سیاهچاله ای» را به وجود می آورد. گرانش نیز آن سایه را منحرف می کند و کاری می کند که پنج برابر سیاهچاله اصلی به نظر برسد.

    در حالت عادی نور در خط های مستقیم حرکت می کند، به شکلی که فوتون ها به سمت جلو پیش می روند. اما در نزدیکی سیاه چاله، گرانش قوی فوتون ها را به سمت خود می کشد. فوتون ها نیز بالاجبار به دور آن می چرخند. برخی از آن فوتون ها می توانند فرار کنند و به چشمان ما (تلسکوپ ها) برسند. چیزی که ما می بینیم، حلقه ای روشن است که هم مرز با سایه است. بخش میانی دیسک متشکل از مواد نیز با سرعتی نزدیک به سرعت نور به دور سیاه چاله می چرخد. بنا به نظریه نسبیت اینشتین، اگر یک دیدنی های امروز دیدنی های روزانه – نوری به سمت شما حرکت کند، روشن تر به نظر می رسد. بنابراین ممکن است قسمت هایی از آن دیسک برای شما روشن تر به نظر برسد.

    زیبایی بی حد و حصر

    از آنجایی که نمی توان مستقیم سیاهچاله را دید، پس حتما سایه ی آن را همراه با هلال و حلقه ی روشن دور آن خواهید دید. برخی از دانشمندان می گویند که ممکن است به دلیل خروج گازها، غبار فضایی و ذرات باردار از زیبایی این تصویر کمی کاسته شود. اما برخی دیگر می گویند که تاثیری ندارد. ستاره شناسان به ترکیب کردن ۱۱ تلسکوپ قدرتمند که در حال حاضر روی زمین وجود دارد، قصد دارند تا برای اولین بار یک تلسکوپ غول پیکر بسازند تا برای اولین بار موفق به دیدن سیاهچاله شوند.

    p02qffhqاین تلسکوپ عظیم که تجهیزات مرتبط با آن از قطب جنوب تا شیلی پخش شده «تلسکوپ افق رویداد» نام دارد و داده های حجیم آن توسط ابررایانه ها پردازش خواهد شد. “شِپ دوِلمان” ستاره شناس دانشگاه MIT می گوید: «آن تلسکوپ به ما امکان بزرگنمایی را می دهد که تاکنون در طول تاریخ بی سابقه بوده است. پیدا کردن پاسخ سایه سیاهچاله از زمین مثل این است که یک پرتقال را روی ماه شناسایی کنید.»

    مراقب باشید تجزیه نشوید!

    تا بهار امسال هفت تلسکوپ آماده شده است. ” شِپ” امیدوار است که تا سال ۲۰۱۷ همه آن تلسکوپ ها آماده شوند تا مردم بتوانند بطور مستقیم سیاهچاله ها را مشاهده کنند. در واقع، مشاهده آن واقع سر و صدا خواهد کرد، زیرا هیچ مدرکی تاکنون مستقیما وجود سیاهچاله ها را اثبات نکرده است. تمام مدارک و شواهدی که تاکنون یافت شده غیرمستقیم بوده است، برای نمونه تاثیر گرانشی سیاهچاله بر ستاره های اطراف نشان داده شده است. از این طریق فیزیکدانان می توانند رخدادهای سیاهچاله ها را بررسی و نظریه گرانشی اینشتین را مورد سنجش واقعی قرار دهند.

    با این حال، دیدن یک منظره شاید کافی به نظر نرسد و شما هنوز هم بخواهید درون آن بروید، اما متاسفانه فیزیکدانان دقیقا نمی دانند چه اتفاقی رخ خواهد داد. فرضیه متداول این است که «اسپاگتی سازی» یا «اثر نودلی» اتفاق می افتد. اما معنای آن چیست؟ اگر شما با اول با پا وارد سیاهچاله شوید، سنگینی آن بیشتر از سر شما خواهد بود. به عبارت بهتر، میزان گرانش در پا بیشتر از سر خواهد بود. این اختلاف پیوسته بزرگ و بزرگ تر خواهد شد تا شما تجزیه شوید! این کِشندگی گرانشی به سرعت تمام سلول ها، مولکول ها و اتم های بدن شما را متلاشی خواهد کرد.

    آیا افق رویداد می تواند یک دیواره آتشین غول پیکر باشد؟

    آیا افق رویداد می تواند یک دیواره آتشین غول پیکر باشد؟

     

    علم ریاضی اینجا به کمک ما می آید. اگر سیاه چاله نسبتا کوچک باشد، اسپاگتی سازی خیلی قبل تر از عبور از افق رویداد رخ خواهد داد. یادتان نرود که افق رویداد همان جایی بود که نور دیگر امکان فرار نداشت. اما اگر سیاهچاله خیلی بزرگ باشد، به این معنا که چندین میلیارد برابر خورشید باشد، شما می توانید به سلامت از افق رویداد عبور کنید و اسپاگتی سازی با تاخیر انجام خواهد شد.

    اما در سال ۲۰۱۲، زمانی که جان پولشینسکی و فیزیکدانان دیگر بر روی این مسئله کار می کردند که آیا اطلاعات درون سیاهچاله برای همیشه از بین خواهد رفت یا خیر، متوجه شدند که سرنوشتی دیگر نیز محتمل است. آنها گفتند که براساس مکانیک کوانتوم، افق رویداد به یک دیواره آتشین تبدیل خواهد شد و زمانی که شما از آن عبور می کنید به خاکستر تبدیل خواهید شد. بنابراین اصلا فرصت اسپاگتی سازی برای شما به وجود نخواهد آمد.

    اما برخی از فیزیکدانان دیگر با این نظر موافق نبودند. بنا به اصل اول نظریه نسبیت اینشتین، شخصی که به درون افق رویداد می افتد نباید چیزی متفاوت از «شناور بودن در فضا» را احساس کند. ولی دیواره آتشین «اصل هم ارزی» را نقض می کند. به همین دلیل، فیزیکدانان هنوز اتفاق نظر بر سر این مسئله نداشته و نظرات را یکی یکی بررسی می کنند.

    برای اطلاعات بیشتر کتاب: سیاهچاله ها از رویا تا واقعیت را بخوانید.

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : دو شنبه 11 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     بیگ بنگ: گروهی از ستاره‌شناسان به تازگی جزء جدیدی از کهکشان راه شیری را کشف کرده‌اند که تاکنون ناشناخته بود. این جزء جدید شامل یک دیسک نازک از ستارگان جوان در منطقه مرکزی این کهکشان است که ابرهای غلیظی از غبار آن را احاطه کرده‌اند.

     

    کهکشان راه شیریبه گزارش بیگ بنگ به نقل از ایسنا، طبق این مطالعه، منطقه مرکزی کهکشان راه شیری که پیش از این تصور می‌شد محل قرارگیری تعداد بیشماری از ستارگان پیر بوده، در واقع منزلگاه ستارگان جوان است. محققان با استفاده از داده‌های دریافتی بین سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ از تلسکوپ ویستا (VISTA) در رصدخانه پارانال، رصدخانه جنوبی اروپا در شیلی، به این اکتشاف دست یافتند.

    استیفان دیکانی، نویسنده ارشد این تحقیق از دانشگاه اسقفی کاتولیک شیلی ‌گفت: پیش از این فکر‌ می‌کردیم برآمدگی مرکزی کهکشان راه شیری شامل شمار زیادی از ستارگان پیر باشد، اما داده‌های دریافتی از ویستا، مورد جدید و بسیار جوانتری را به وسیله استانداردهای اخترشناسی آَشکار کرد. ستاره‌شناسان موفق به شناسایی ۶۵۵ ستاره نامزد متغیر از نوع ستارگان متغیر قیفاووسی شدند. این ستارگان به طور دوره‌ای جمع و باز شده و از چند روز تا چند ماه تکمیل چرخه‌شان به طول می‌انجامد و در این دوره تغییر قابل‌توجهی در روشنایی‌شان رخ می‌دهد. در ویدئوی زیر می توانید موقعیت خورشید در کهکشان راه شیری و کشفیات جدید که با نقاط قرمز مشخص شده را مشاهده کنید:

    دانلود ویدئو

    محققان دریافتند تمام ستارگان قیفاووسی مانند هم نیستند، بلکه آنها در دو کلاس طبقه‌بندی ‌می‌شوند که یک کلاس از سایر ستارگان جوانتر هستند. این گروه تحقیقاتی از میان ۶۵۵ نمونه، ۳۵ ستاره را که متعلق به گروهی با نام قیفاووسی‌های کلاسیک بودند، تشخیص دادند. این گروه ستارگان بسیار جوان و درخشان بوده و از حالت معمول این گروه که خیلی پیرتر و ساکن برآمدگی مرکزی راه شیری هستند، بسیار متفاوت‌تر هستند.

    دانته مینیتی، مولف دوم تحقیق از دانشگاه آندرس بلو در سانتیاگو خاطر نشان کرد: تمام ۳۵ مورد کشف شده از گروه قیفاووسی‌های کلاسیک کمتر از ۱۰۰ میلیون سال عمر دارند. جوانترین ستاره قیفاووسی ممکن است تنها ۲۵ میلیون سال عمر داشته باشد، اگرچه نمی‌توان حضور احتمالی قیفاووسی‌های درخشان تر و جوانتر را انکار کرد. یافته‌های جدید در مجله Astrophysical منتشر شده است.

    سایت علمی بیگ بنگ / منبع: ESO

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0
    تاریخ : یک شنبه 10 آبان 1394
    نویسنده : مهدی

     

    مریخ یا سیاره سرخ سیاره ای با ویژگی های خاص خود است که یکی از ویژگی های آن که مورد توجه محققین است طوفان های مریخی است.این طوفانها حیات بروی مریخ را غیر ممکن می سازد.این طوفان ها باعث بلند شدن لایه های عظیم گرد و غبار و جلوگیری از رسیدن نور خورشید به سطح مریخ می شوند.جهت مطالعه بیشتر به این لینک مراجعه کنید.

    http://s2.picofile.com/file/7833997204/mars.jpg

    نمایی از یک طوفان مریخی

    در یکی از سوره های قرآن بنام الأحقاف به معنی طوفان گرد و غبار [جهت برسی معنی کلیک کنید] در آیه 23 کلمه ای بنام  مَّا أُرْسِلْتُ وجود دارد که در صورت اسپل حروف این کلمه به انگلیسی کلمه مارس به معنی مریخ بدست می آید.

    http://s2.picofile.com/file/7833996876/mr1.jpg

    کمی بعد در آیه 30 کلمه بعد موسی قرار دارد که تلفظ عربی آن به انگلیسی معادل کلمه Deimos معادل طوفان می شود.

    http://s3.picofile.com/file/7833999351/m2.jpg


     

  • افراد آنلاین :
  • ورودی گوگل :
  • تعداد کل مطالب :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید کل :

  • |
    امتیاز مطلب : 0
    |
    تعداد امتیازدهندگان : 0
    |
    مجموع امتیاز : 0

    آخرین مطالب

    /
    به وبلاگ عاشقان نجوم خوش آمدید

    <5000> افراد آنلاین :
    <4526> ورودی گوگل :
    <5023> تعداد کل مطالب :
    <500> بازدید امروز :
    <600> بازدید دیروز :
    <2563> بازدید این ماه :
    <196359> بازدید کل :